Cu aproape două decenii în urmă, era faimos în mediul de afaceri din România. Sergiu Băhăian avea însă, între timp, să capete renumele de ”Regizorul morții” sau ”Călăul”. În anii `90, învârtea milioanele cu lopata, iar procurorii DIICOT l-au trimis în arest după ce pusese la cale un joc piramidal în urma căruia zeci de mii de români au rămas fără bani. Apoi – cu ajutorul unor complicilor – ar fi comandat uciderea mai multor persoane care deveniseră ”pioni” într-un scenariu halucinant.
În urma anchetei efectuate de DIICOT, s-a demonstrat că Sergiu Băhăian a constituit o rețea de tip mafiot, care se ocupa de infracțiuni financiare, dar și de crime în serie . Însă aceasta a fost doar o parte a dosarului i-a adus lui Băhăian o condamnare de 30 de ani de închisoare, iar GÂNDUL.RO publică alte informații senzaționale.
Fostul om de afaceri a ”contabilizat”, în timp, mai multe pedepse, invocând – în luna decembrie a acestui an – ”legea mai favorabilă”, respectiv Codul Penal din 1969. Zilele acestea, judecătorii de la Tribunalul Giurgiu au dat sentința în dosarul lui Sergiu Băhăian, iar GÂNDUL.RO o prezintă ÎN EXCLUSIVITATE.
Pentru a-și pune în aplicare planul diabolic, Sergiu Băhăian a folosit metoda ”pionilor” pe care i-a ”mutat” în așa fel încât profitul său să fie maxim, iar prejudiciul creat de gruparea sa a fost de 2.706.948,7lei (echivalentul a 640.939,98 euro).
Procurorii DIICOT au demonstrat, pas cu pas, că ”Regizorul morții” s-a folosit de oameni ai străzii pentru a contracta credite bancare, după care a ordonat ca aceștia să fie uciși. În schimbul serviciilor oferite de oamenii fără adăpost, Sergiu Băhăian îi îmbrăca, oferindu-le mâncare și băutură.
Numai că, la un moment dat, boschetarii au devenit incomozi. Lipsit de scrupule, ”Călăul de boschetari” le-a cerut complicilor să acționeze fără milă. Oamenii au fost îmbătaţi de complicii lui Băhăian, fiind apoi ucişi cu mai multe lovituri de ciocan în cap. Cadavrele au fost abandonate în canalul Dunăre-Marea Neagră sau îngropate în ciment.
Potrivit DIICOT, victimele grupării infracționale conduse de Sergiu Băhaian au fost Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu și Petrică Captalan, primii uciși fiind Cernat și Leonte. Lucian Cernat a fost ucis în anul 2006, fiind aruncat în Dunăre de pe podul rutier de la Cernavodă. Inițial, a fost sedat și îmbătat.
Emil Leonte a fost omorât în 2008, cu mai multe lovituri de ciocan în cap, cadavrul acestuia fiind aruncat tot în canalul Dunare-Marea Neagră. Ionel Ulezu a fost ucis în același an, fiind îngropat de viu după ce fost sedat și îmbătat. Cadavrul său a fost găsit într-o curte din satul Măgura, comuna Cerchezu, judetul Constanța, într-o groapă de aproximativ doi metri adâncime, sub o placă de beton deasupra căreia era construit un WC. Petrică Captalan a fost omorât tot în 2008, fiind lovit în cap cu o bată și îngropat într-o groapă, la aproximativ un metru adâncime, deasupra cadavrului fiind pusă o placă din beton.
Aceste crime condamnate de Sergiu Băhăian – petrecute între 2006 și 2008 – au îngrozit România. De la bun început, Băhăian fusese considerat un om de afaceri controversat, problemele sale cu legea apărând precum ciupercile după ploaie. Înșelăciunile l-au trimis după gratii, în 2010, dar crimele ”la comandă” i-au adus ani grei de pușcărie.
A fost condamnat, mai întâi, la 26 de ani de închisoare. Ulterior a mai primit cinci, iar într-un alt dosar i-au mai fost adăugați 10 ani de detenție. În fața procurorilor, complicii fostului om de afaceri au recunoscut că acesta le-a comandat să îi ucidă pe cei patru oameni ai străzii, astfel încât martorii incomozi să fie reduși la tăcere. Două dintre victime au fost aruncate în Canalul Dunăre-Marea Neagră, alte două fiind, pur și simplu, îngropate sub plăci de beton.
”Pionii” lui Băhăian aveau un rol esențial în scenariul pus la cale până în cele mai mici amănunte. Fostul om de afaceri deschidea firme pe numele lor, apoi le falimenta și, firește, rămânea cu banii. De aici și până la eliminarea martorilor-cheie nu a mai fost decât un pas, iar ”Călăul de boschetari” nu a ezitat să comande crimele.
Sergiu Băhăian a fost capturat, în luna ianuarie a anului 2010, după o urmărire ca-n filmele de acțiune. A fost oprit, în trafic, de un echipaj de Poliție – la intersecția dintre bulevardul Ștefan cel Mare și strada Lizeanu -, iar Băhăian, în mașina căruia se afla și o femeie, a demarat brusc.
Numai că un polițist de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate București s-a agățat de portiera mașinii, în timp ce ”Călăul de boschetari” apăsa pedala de accelerație. Polițistul a fost târât câțiva metri, rupându-și o mână. Sergiu Băhăian a oprit mașina abia după ce s-a tras asupra sa cu armamentul din dotare, iar cauciucurile autoturismului au fost sparte.
În luna aprilie a acestui an, fostul om de afaceri a făcut cerere pentru ca pedeapsa să îi fie redusă. Aflat în Penitenciarul Giurgiu – acolo unde se află încarcerați cei mai periculoși infractori din România -, Sergiu Băhăian nu mai afișează, potrivit surselor, atitudinea ”mafiotului” care reușea să pună la cale ”afacerile” de sute de mii de euro și eliminarea martorilor incomozi.
”A cedat psihic”, au transmis sursele respective, mai ales după ce a primit încă 10 de ani de detenție într-un alt dosar. ”E retras, nu vorbește cu ceilalți deținuți, mănâncă foarte puțin”. ”Călăul de boschetari”, ajuns la capătul puterilor, este doar umbra celui care comanda crime cu sânge rece. Slăbit – ”numai piele și os” -, apatic și îngândurat, Sergiu Băhăian nu mai dorește, acum, decât ca pedeapsa să îi fie redusă, fiind ”de nerecunoscut”.
Imediat după arestarea sa spectaculoasă, Băhăian a înțeles ce înseamnă sintagma ”un necaz nu vine niciodată singur”. A fost părăsit de nevastă, iar mama și sora sa, pur și simplu, l-au renegat și i-au reproșat că, din cauza lui, s-au confruntat numai cu probleme.
La jumătatea lunii martie, Băhăian a primit o nouă lovitură din partea conducerii Penitenciarului Giurgiu. Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor au formulat, la Judecătoria Giurgiu, o contestație la executarea pedepsei lui Sergiu Băhăian, după ce, pe numele deținutului au ajuns, în România, alte două condamnări pe care acesta le-a suferit, în trecut, în Spania și Italia.
Potrivit unor surse judiciare, ar fi vorba despre o condamnare de doi ani în Italia și alta de nouă luni în Spania, pentru infracțiuni care ar avea legătură cu piața prostituției. Acesta ar fi executat o parte din aceste condamnări în țările respective, dar i-ar fi rămas, de la fiecare, câte un rest de pedeapsă de câteva luni.
Judecătorii Tribunalului Giurgiu au amânat, de mai multe ori, în cursul acestui an, o nouă sentință în acest dosar ”stufos” al ”Călăului de boschetari”. Sergiu Băhăian a avut foarte multe pedepse, iar GÂNDUL.RO, ÎN EXCLUSIVITATE, a obținut informația potrivit căreia acesta ”a invocat legea mai favorabilă – Codul Penal din 1969”.
”Tip soluție: Admis contestaţia la executare. Soluția pe scurt: Dosar nr. (…) Hot. 22.12.2020 – ”… admite cererea formulată de petentul condamnat Băhăian Sergiu, , deținut în Penitenciarul Giurgiu, având ca obiect alte modificări ale pedepsei. Constată că legea penală mai favorabilă petentului condamnat este Codul Penal din 1969”, au hotărât magistrații Tribunalului Giurgiu.
Magistrații au descontopit, astfel, pedepsele individuale pe care le-a primit și l-au condamnat pe fostul om de afaceri la pedeapsa cea mai grea, respectiv 21 de ani de închisoare, la care se adaugă un spor de 9 ani de închisoare, urmând ca Băhăian să execute 30 de ani de detenție pentru infracțiunile sale.
”… aplică petentului condamnat Băhăian Sergiu pedeapsa cea mai grea de 21 ani închisoare, la care adaugă sporul de 9 ani închisoare, urmând ca în final, petentul condamnat Băhăian Sergiu să execute pedeapsa rezultantă de 30 de ani închisoare. În temeiul art. 71 C.p. din 1969, interzice petentului condamnat drepturile prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a și lit. b C.p., pe durata executării pedepsei. În baza art. 65 C.p. din 1969, interzice petentului Băhăian Sergiu drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a și lit. b) C.p. din 1969 cu titlu de pedeapsă complementară, pe o perioadă de 5 ani de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În temeiul art. 36 alin. 3 C.p. din 1969, deduce din pedeapsa aplicată perioada executată de la 02.05.2007 la 03.05.2007 și de la 16.01.2010 la zi. (…) Dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei, la rămânerea definitivă a prezentei”, au mai decis judecătorii Tribunalului Giurgiu, pe data de 12 decembrie.
Aceasta condamnare finală îi era necesară lui Sergiu Băhăian pentru a putea cere, la un moment dat, eliberarea condiționată. Pe data de 17 ianuarie 2021 se vor împlini 11 ani de detenție și, practic, după alți 8-9 ani – în 2030 -, dacă fostul om de afaceri va primi recompense și dacă va ieși la muncă, va putea fi liber.